Tervetuloa mukaan syksyn kerhotoimintaan!

7.8.2019

Syyskauden kerhotoimintaan voi nyt ilmoittautua

(juttu julkaistu alunperin Lastenliiton blogissa 1.8.2018)
 

Syksyn alku merkitsee monessa perheessä myös harrastusten aloittamista. Vapaa-aikaa vietetään joko ennestään tutun harrastuksen parissa tai sitten halutaan kokeilla jotain aivan uutta. Harrastustoimintaa löytyy nykyään kaikenikäisille lapsille. Sylivauvojen ja taaperoiden kanssa harrastetaan yhdessä vanhemman kanssa, kun taas kouluikäiset kulkevat monesti jo itsenäisesti harrastuksiinsa. Lapset haluavat myös itse kertoa mielipiteensä siitä, mitä harrastaa. Isommille lapsille kavereiden mielipiteet ja kavereiden kanssa yhdessä harrastaminen ovat tärkeitä harrastusvalintaan vaikuttavia asioita.

Laajasta harrastustarjonnasta vanhempien tehtäväksi jää pohtia, mistä lapselle harrastus ja mihin ollaan valmiita sitoutumaan? Valintaa ohjaavat lapsen kiinnostuksen kohteiden lisäksi käytännön asiat, kuten harrastuksen hinta, paikka ja ajankohta sekä niiden yhdistäminen perheen muuhun arkeen. Esimerkiksi urheilulajiharjoittelu urheiluseurassa ei sovi kaikille, mutta se ei saa olla este liikunnan harrastamiselle. Myös vähemmän tavoitekeskeisiä vaihtoehtoja täytyy voida tarjota, jotta jokainen lapsi pääsee nauttimaan liikunnan ilosta.

Varsinkaan pienten lasten harrastustoiminnan ei kuulu olla kallista ja tavoitekeskeistä, vaan siinä pitäisi korostua leikkimielisyys, yhdessäolo ja tekemisen ilo. Suomessa monet järjestöt tarjoavat lapsiperheille matalankynnyksen harrastustoimintaa. Osallistumista helpottaa se, että toimintaan sitoudutaan yhdeksi kaudeksi kerrallaan, jolloin pääsee kokeilemaan, onko harrastus lapselle omiaan vai ei. Sen lisäksi että harrastusten kustannukset pidetään matalina, harrastusmahdollisuudet on tuotava lähelle lasta. Turvalliset lähiliikuntapaikat ja esimerkiksi koulujen tiloissa järjestettävät kerhot ovat tärkeitä.

Lastenliitto korostaa harrastamisen merkitystä ja Lastenliiton toimijat eri puolilla Suomea pyrkivätkin omalta osaltaan vastaamaan perheiden, lasten ja nuorten harrastustoiminnan tarpeisiin. Lastenliiton kerhotoiminta on monipuolista ja tarjolla on taidetta, liikuntaa, musiikkia ja paljon muuta puuhaa. Kerhoissa ei kilpailla, vaan niissä toimitaan tekemisen ja hyvän mielen kautta. Toiminnassa pyritään lasten sosiaalisten taitojen ja ryhmätyötaitojen kehittämiseen sekä siihen että jokainen lapsi saa onnistumisen kokemuksia. Kun harrastaminen tarjoaa myönteisiä elämyksiä, ilo harrastamiseen säilyy. Kerhotoimintaan voi osallistua taitotasosta riippumatta, sillä tärkeintä on halu harrastaa sekä päästä kokeilemaan ja nauttimaan tekemisen riemusta!

Jokaisella lapsella pitää olla oikeus yhteen laadukkaaseen harrastukseen, joka tuo tärkeitä kokemuksia lapsen elämään.

Espoon Lastenliiton kerhotoimintaan voit tutustua tarkemmin TÄÄLLÄ