Kannanotto: Arvostusta myös amiksille

9.6.2025

Länsi-Uudenmaan Lastenliiton kannanotto 3.6.2025

Julkaisuvapaa heti

 

Arvostusta myös amiksille

Viimeisten viikkojen aikana on jälleen ollut esillä ammatillinen koulutus pääosin negatiivisessa valossa, ja tilannetta on ruodittu lehtien lisäksi eri keskusteluohjelmissa. On tietysti tärkeää nostaa esiin epäkohtia ja pohtia aidosti kehittämistoimenpiteitä tilanteen parantamiseksi, mutta ammatillista koulutusta riepotellaan toistuvasti juuri epäkohdistaan ja onnistumisista harvoin saa lukea.

On myös tärkeää huomioida, että ammatillisessa opiskelee vuosittain lähes 350 000 henkilöä, joista alle kolmasosa on oppivelvollisuusikäisiä. Opiskelijoiden osaaminen ja tuen tarpeet vaihtelevat paljon, mutta opetuksessa pyritään kaikin keinoin löytämään kaikille omaa tasoa vastaavia tehtäviä. On myös tunnistettava, että kaikilla perusasteelta siirtyvillä ei ole riittävästi valmiuksia toiselle asteelle, mikä haastaa osaltaan opettamista. On helppoa nostaa esiin yksittäisiä esimerkkejä, kun kokonaiskuvaa ei katsota.

Onneksi nykyään tunnistetaan enenevässä määrin, ettei peruskoulun päättävälle ammatillinen koulutus ole se huonompi tai viimeinen vaihtoehto, vaan aitoon nuoren haluun perustuva valinta, josta ollaan ylpeitä. Koulutusjärjestelmämme onneksi mahdollistaa ammatillisen tutkinnon ohessa samanaikaisesti ylioppilastutkinnon suorittamisen. Hakeutuminen korkea-asteelle on mahdollista ammatillisilla tutkinnoilla, ja nykyään myös ammattikorkeakouluun voi tulla todistusvalinnalla pääsykokeiden lisäksi valituksi. Osa nuorista taas kaipaa nimenomaan pelkkää käsillä tekemistä ja haluaa mahdollisimman nopeasti työelämään.

Päättäjäisiä on juuri toissa viikonloppuna juhlittu, ja käsillä on ysiluokan päättäneille jännittävät hetket, kun yhteisvalinnan tulokset tulevat. Keskiössä valintoja tehdessä tulisi olla ollut nuoren omaan haluun ja toiveisiin pohjautuvat ratkaisut, joita vanhemmat, muut läheiset ja koulun henkilökunta ovat tukeneet tunnistamalla vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Liian usein silti edelleen korkealla keskiarvolla ohjataan lukioon ja heikommalla ammatilliseen. Ammatillisen polku ei myöskään tulisi olla vain heille, jotka 15–16-vuotiaina tietävät, mitä isona haluavat tehdä. Jos tietää että käytännön työtehtävät ja käsillä tekeminen on oma juttu, saa valitsemaltaan alalta hyvät työelämävalmiudet ja tutkinnon pohjalle eikä ole väärin etsiä opintojen aikana omaa alaa vielä uudestaan. 

Ammatillisen koulutuksen rooli on Suomessa hyvin moninainen kattaen yli 160 eri tutkintoa. Polku siellä avaa nopeasti ovia työelämään sekä mahdollistaen monipuoliset oppimisympäristöt, takaa jatko-opintokelpoisuuden ja tuo monelle kaipaamansa ammatti-identiteetin. Kun keskustelemme julkisesti koulutuksesta ja opiskelijoista, tulisi aina muistaa miltä se näyttää opiskelupaikkaa odottavan 16-vuotiaan silmin. Pahimmillaan se voi saada kyseenalaistamaan omat valinnat ja haaveet, mitä tuskin haluamme. Vahvistetaan etenkin valmistujaisten alla ja yhteisvalintojen äärellä sitä läpileikkaavaa ajatusta, joka yhteiskunnassamme ainakin aiemmin on vallinnut, että kaikki koulutus on arvokasta ja tärkeää.

Länsi-Uudenmaan Lastenliitto

 

Lisätietoja:

puheenjohtaja Pia Nyman, p. 044 202 2222

varapuheenjohtaja Emma Holsti, p. 040 410 8814