Länsi-Uudenmaan Lastenliiton kannanotto 15.4.2025
Julkaisuvapaa heti
Hyvällä arvosanalla pitää saada lukiopaikka
Yhteishaun tuloksia odotellessa monessa kodissa jännitetään ja stressataan, miten valinnoissa käy. Lähilukioon tai haluttuun lukioon pääsy ei ole lainkaan itsestäänselvyys. Esimerkiksi Espoossa Matinkylän lukioon hakeutuu jopa 30 % opiskelijoista Espoon kaupungin kehyskunnista. Keskiarvorajat Espoon lukioihin ovat nousseet vuosi vuodelta, 8 keskiarvolla lukioon pääsy alkaa olla todella vaikeata.
Länsiväylän artikkeli 15.2.2025 kertoi kahden ysiluokkalaisen stressistä ”Ysiluokkalaisten Saimin ja Einen piina Espoossa”. Länsiväylän pääkirjoituksessa 18.2.2025 Espoon kaupunki ja Omnia vastasi otsikolla ”Yhteishakuun kohdistuu Espoon seudulla monenlaisia paineita”. Paineita kuvattiin syntyvän mm. Espoon lukioiden vetovoimasta, espoolaisten vanhempien korkeasta koulutuksesta, oppivelvollisuuden laajentumisesta, Espoon seudun ulottumisesta Kauniaisiin ja Kirkkonummelle ja yleisen tiedon puutteesta koulutustarjonnasta. Vastineessa myös kirjoitettiin, ”ettei loppuelämän suunnitelmat tarvitse olla valmiina yhteishaussa, tärkeintä on pohtia mikä kiinnostaa ja motivoi” ja että ”pääkaupunkiseudulla välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä”.
Kilpailuyhteiskunta alkaa nuorten kohdalla aivan liian aikaisin. 2. asteen koulutukseen hakeutuminen vain numeerisilla arvoilla eli keskiarvoilla on raaka mittari. Monet nuoret alkavat jännittää jo 8. luokalla, miten he pärjäävät ja mihin he edes pääsevät opiskelemaan. Aikuisten olisi hyvä muistaa, että hakijat ovat vasta 15-vuotiaita.
8. luokan vanhempainillassa Espoossa rehtori pyysi vanhempia olemaan stressaamatta keskiarvoista, koska osa lapsista oireili jo fyysisesti pahasta stressistä. Armottomuuden kehä on raaka ja sillä on kauaskantoiset seuraukset, sitäkö haluamme nuorille?
Nuorten jaksaminen ja mielenterveys on lujilla. Aikuisten tehtävänä on kasvattaa nuorten itsetuntoa ja luoda vahvaa uskoa yhteiskuntaan. Nyt me aikuiset epäonnistumme tässä surkeasti.
Vastine tuntuu kovin vähättelevältä. Haluammeko me, että nuoret pääkaupunkiseudulla tekevät pitkiä työpäiviä matkoineen? Lukion koulupäivät voivat olla jopa klo 8–16 päiviä, joiden päälle tulevat vielä matkat, jotka saattavat olla tunnin suuntaansa? Tämän lisäksi oppimateriaalit ovat melkeinpä täysin digitaalisia, nuoret viettävät aikaansa tietokoneilla lihakset jännittyen, kärsivät päänsäryistä ja digistressistä. Sinivalosilmälaseilla on kova kysyntä.
Kuntien tehtävänä tulee olla järjestää riittävästi aloituspaikkoja niin, että nuorten ei tarvitsisi stressata aikuisten ja järjestelmän määrittämästä kilpailutilanteesta. Oppimateriaalien pitää olla muutakin kuin digitaalista. Matkojen ja koulupäivien pitää olla kohtuullisia.
Länsi-Uudenmaan Lastenliitto
Lisätietoja:
puheenjohtaja Pia Nyman, p. 044 202 2222
hallituksen jäsen Eva Torra, p. 040 593 3806