Bengtsårin leiri-info

Yöleiri on tarkoitettu 7-13 -vuotiaille. Vuonna 2021 järjestämme myös 12-14 -vuotiaiden yöleirin. Huom! Ikärajat ovat suosituksia, joiden mukaan leirien toiminta suunnitellaan.

Leiripuhelin: 050-4635631


Leirille lähtö ja paluu:

Leiriläiset kuljetetaan maanantaina bussilla Helsingin Kampista. Bussin lähtee Kansakoulukuja 3:n pihasta klo 9:00. Bussin saapuessa Bengtsårin kuljetuslaiturille Bengtsåren henkilökunta hakee leiriläiset veneellä saarelle ja omalle leirialueelle. 

Paluu Helsinkiin tapahtuu leirin viimeisenä päivänä n. kello 16.00 tilausbussilla osoitteeseen Kansakoulukuja 3.

Mikäli olette myöhässä, ilmoittakaa siitä soittamalla leiripuhelimeen.

Vanhemmat, huomioittehan ystävällisesti, että lähtöpaikka on pieni tila ja parkkitilaa on hyvin vähän. Toivomme että välttäisitte omalla autolla saapumista lähtöpaikalle. Kampin metroasemalta on lyhyt, n 150metrin mittainen kävelymatka lähtöpaikkaan. Huomioittehan myös turvavälin leiribussia odotellessa. 

Yhteydenpito: Oman puhelimen voi ottaa mukaan leirille, mutta kannattaa huomioida, että puhelimen lataus onnistuu vain saaren päätalolla, jossa käydään syömässä. Saarella ei myöskään aina ole paras mahdollinen kuuluvuus. Kännyköiden käyttöä pyritään rajaamaan ohjelman ulkopuoliselle ajalle, mikä tarkoittaa sitä, ettei puhelinta myöskään kannettaisi päivällä mukana jotta vältytään vahingoilta leiriohjelman tiimellyksessä. Ohjaajilla on kuitenkin jatkuvasti mukanaan leiripuhelin, johon soittamalla saa hätätapauksissa yhteyden lapsiin myös päiväaikaan. Puhelimen toiminta-aika alkaa leiriviikon maanantaina puoli tuntia ennen leirille lähtöä ja päättyy leiriviikon perjantaina leiriltä saapumisen jälkeen. Ennen ja jälkeen leirin ollaan yhteydessä toiminnanohjaajaan (lisäinfot, löytötavarat yms).

Ruokailu: Leirillä syödään aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Lounas ja päivällinen syödään saaren päätalolla, jossa sen valmistaa leirisaaren keittiöhenkilökunta. Päivällisen yhteydessä leirisaaren keittiö jakaa jokaiselle leirille perusruoka-aineet aamu- ja iltapalan tekemistä varten, ja ne nautiskellaan aina omalla leirialueella. Myös omia eväitä voi ottaa leirille mukaan. Herkkuja voi ottaa mukaan maltillisesti, maksimissaan 5€ edestä. Energiajuomat ovat kokonaan kiellettyjä.

Bengtsårin leirikeittiöllä on käytössä "ilmastomenu", joka tarkoittaa sitä, että ruoka on kasvispainotteista (kasvavan nuoren tarvitsevat ravintoarvot huomioiden) ja ruuan hiilijalanjälki pyritään pitämään mahdollisimman alhaisena.

HUOM! Vuonna 2020 ruoka syödään kertakäyttölautasista, mutta suosittelemme kaiken varmuuden vuoksi ottamaan itse mukaan myös ruokailuvälineet.

Nukkuminen: Bengtsårin leirisaarella nukutaan teltoissa. Leiriläiset saavat päättää telttaryhmänsä itse (tarvittaessa ohjaajien avustuksella). Ohjaajilla on kuitenkin oikeus vaihtaa telttaryhmiä, jos tilanne sitä vaatii (mm. levottomuutta, joka häiritsee muita leiriläisiä). Teltat löytyvät leiripaikalta, mutta halutessaan oman teltan saa ottaa mukaan. Kuvia leirialueesta, Bengtsårista ja käytössä olevista teltoista näet TÄÄLTÄ.

Leirillä käyttäytyminen: Leirille ei ole varattu ylimääräisiä avustajaresursseja. Mikäli lapsi ei pysty toimimaan normaalissa ryhmätyöskentelyssä (esim. muita häiritsevä käyttäytyminen, kiusaaminen jne.), ovat huoltajat velvollisia hakemaan lapsen kesken päivän leiriltä. Tässä tapauksessa leirimaksua ei palauteta.

Huomioitavaa: Varsinkin alkukesästä leirillä voi olla vielä varsin viileää etenkin öisin, koska merivesi jäähdyttää ilmaa. Siksi mukaan kannattaa pakata myös lämmintä vaatetta (villapaita, pitkät alushousut, pipo) ja hyvä makuupussi. Nimikoi tarvikkeet, tämä helpottaa mahdollisten löytötavaroiden kotiin saamista. Kadonneita tavaroita voi tiedustella toimistolta leirin päätyttyä.

Sairaana leirille ei ole asiaa. Pienikin tauti parannellaan kotona, ennen kuin leirille voi taas tulla. Vanhempi on velvollinen hakemaan lapsen heti leiriltä, mikäli lapsi sairastuu kesken leirin.

Leirillä huomioidaan entistä tarkemmin hyvä hygienia sekä painotamme toiminnassa ulkoilua, lähikontaktien välttämistä sekä pienryhmätoimintaa. 

Leirialueilla ei ole sähköä joten virtaa tarvitsevien tavaroiden (kännykät, mp3-soittimet yms) kotiin jättämistä kannattaa harkita.

Ohjeellinen varustelista (Huom! muistathan nimetä tavarat!)

 • Makuupussi ja -alusta + oma tyyny. Myös oman teltan voi halutessaan ottaa mukaan. Bengtsårissa nukutaan teltoissa, joten huomioithan säävaihtelut sekä sen, että kannattaa ottaa hyvä makuupussi mukaan - ensimmäiset kesäviikot voivat olla kylmiä.
 • Omat, retkikäyttöön sopivat ruokailuvälineet (syvä rikkoutumaton lautanen, lusikka, haarukka, veitsi ja muki)
 • Uikkarit, pyyhe ja peseytymisvälineet (reppu tai kantopussi saunatavaroille on hyvä olla)
 • Omat hygieniatarvikkeet (hammasharja, hammastahnaa, saippua, shampoo, hiusharja)
 • Tarvittaessa omat lääkkeet
 • Kumisaappaat ja sadevaatteet
 • Sään mukaiset vaatteet
  -alusvaatteet
  -paita
  -päällyshousut
  -takki
  -sukat
  -mahdolliset villasukat
  -lippis tai pipo
  -hanskat
  -kengät / saappaat (kelin mukaan)
 • Varaa mukaan myös tarpeeksi vaihtovaatteita
 • Aurinkorasva
 • Tasku-/otsalamppu
 •  Reipasta seikkailumieltä
 • (halutessasi kamera, nenäliinoja ym.)
 • PAKKAA TAVARAT VESITIIVIISTI, jottei sateen yllättäessä koko repun sisältö ole märkä.

Yleistietoa Bengtsårista

Mikä Bengtsår?

Helsingin Kaupunki on järjestänyt leiritoimintaa Bengtsårissa vuodesta 1948. Leirisaaren käyttäjiä ovat pääasiassa nuorisotalot, nuorisojärjestöt, muut virastot ja laitokset sekä urheiluseurat. Kesäkaudella saaren seitsemällä leirialueella viettää leirielämää n. 2200 lasta ja nuorta, leirivuorokausia kertyy yli 60 eri leirillä runsaat 12 000 vuodessa. Alueella työskentelevät kunkin leirijärjestäjän työntekijöiden lisäksi Helsingin nuorisoasiainkeskuksen työntekijöitä sekä kesätyöläisiä. 

Mitä siellä voi tehdä?

Leiriläisten käytössä on iso urheilukenttä sekä erilaisia harrastusvälineitä kuten kanootteja, kajakkeja, jollia, polkuveneitä ja pelejä. Saarelta löytyvät myös kaksi saunaa sekä luontopolku, kaksi laavua, kota ja seikkailurata. Vanha navetta on kunnostettu juhlia ja diskoja varten. Päätalossa on ruokala, josta leirit saavat ateriansa.

Leireillä syödään neljä kertaa päivässä (aamupala, lounas, päivällinen, iltapala). Lounas ja päivällinen syödään päätalolla jossa niiden valmistuksesta vastaa leirisaaren keskuskeittiö.

Miten sinne pääsee?

Matkaa Helsingistä Hankoniemelle, Bengtsårin leirisaaren tienristeykseen, kertyy noin 120 kilometriä. Tammisaaresta matkaa on jäljellä 23 kilometriä. Lappohjan piskuisen kylän jälkeen ajettavana on vain 8 kilometriä eli muutama minuutti.

Kun vasemmalle jää Viskon tehdas, käännytään pian Santalan risteyksestä oikealle – Hangon uudelta tieltä Hangon vanhalle tielle. Tämän jälkeen matkaa on enää 2 kilometriä.

Kun oikealla näkyy Gugges Pultin valkoisena hohtava kyltti, muutaman mutkan jälkeen tulee leirisaaren risteys. Iso Bengtsårin leirisaaren kyltti opastaa kääntymään oikealle merenrantaan.

Kun ajaa 200 metriä tietä alaspäin, pysäköimistilaa löytyy oikealta. Parkkipaikalta tie jatkuu vielä 100 metriä leirisaaren yhteysveneen laiturille. Laiturilla voi sitten nauttia hehkuvasta auringosta ja meren tuoksusta ennen kuin yhteysvene saapuu hakemaan leiriläiset kyytiinsä

Helsingin Lastenliiton kesäleireillä Bengtsåriin on järjestetty yhteiskuljetus.

Miten majoitutaan?

Bengtsårissa nukutaan teltoissa. Leirialueelta löytyy leirien käyttöön perusvarustus, joka sisältää 9 kpl Niger-telttoja, telttapohjat ja alusritilät sekä puolijoukkueteltan varusteineen. Lisäksi jokaisella leirialueella on kiinteä ruokailukatos, kuivakäymälät (puuC:et), grilli, kylmäkaappi, kaasuhella ja kaasupullo, peruskeittiövarusteet, pata veden lämmitykseen, 2 kpl 30/50 litran juomavesitonkkia sekä polttopuut.

Mikä leirintäalue?

Majoitumme kesällä 2021 Rantaniityn leirialueella, joka on yksi leirisaaren seitsemästä leirialueesta. Leiriaukeaa reunustavat muutaman sadan vuoden ikäiset komeat tammet. Ympäröivä metsä onkin osa lehtojen suojelualuetta.

Rantaniitystä on lyhyt matka rantasaunalle, leirisaaren komealle nuormikentälle ja ruokailemaan päätalolle.  Leirialueelta on lyhyt matka katsomaan possuja ja lampaita (eläimien paikalla olo ei ole varmaa). Leirialueella on ruokailukatos joka toimii myös puuhastelutilana esim. sadesäällä. Majoitus on 3-4 hengen Niger-teltoissa jonka lisäksi leirialueella on myös puolijoukkueteltta kaminan kera. Teltoissa on puinen ritilä-pohja ja maavaate. Rantaniityssä on ns. kuivakäymälä joka soveltuu myös pyörätuolia käyttävälle leiriläiselle.

Leirialueella on oma laituri uimista ja esim. onkimista varten, leiriläisten käytössä on myös 2-3 soutuvenettä pelastusliiveineen. Kalastamiseen alle 18-vuotiaat eivät tarvitse erillisiä lupia. Leirialueella on perusvarustus leikki- ja pelivälineitä. Aamu- ja iltapalat valmistetaan leirissä. Lounas- ja päivällisuokailut tapahtuvat saaren päätalossa  Leirialueella on kaasu- ja puuhellat sekä juokseva vesi. Sähkökäyttöiset laitteet ladataan tarvittaessa leirisaaren päätalolla.

KATSO KUVIA LEIRIALUEESTA TÄÄLTÄ!


Usein kysyttyä

 

Onko saarella hyttysiä?
Leirisaaren hyttystilanne vaihtelee kesittäin. Joskus niitä on tuhottoman paljon, toisinaan taas sopivasti. Mukaan kannattaakin varata hyttyskarkotetta ja illaksi pitkähihaista vaatetta. 

Onko saarella kioskia?
Leirisaarella ei ole omaa kioskia.

Onko kesäkuun alussa kylmää?
Jäät lähtevät leirisaaren vesiltä useimmiten huhti-toukokuun vaihteessa. Kevät tulee saaristoon hieman myöhemmin kuin mantereelle. Merivesi lämpiää mutta hitaasti ja siksi vielä kesäkuun alussakin voi leirisaarella olla viileitä öitä. Mukaan kannattaakin ensimmäisillä leiriviikoilla pakata lämmintä vaatetta, pipo, hanskat ja lämmin makuupussi.

Onko vesiturvallisuudesta huolehdittu?
Leirisaaren ehdoton sääntö numero yksi on se, että pelastus- tai veneilyliivit on oltava päällä (ja kunnolla kiinnitettyinä!) aina kun olemme vesillä. Tämä koskee paitsi leiriläisiä niin myös leiriohjaajia ja saaren henkilökuntaa. Ainoa poikkeus oikeastaan on matkat vesibussi Benkulla. Silloin liivit ovat pakattuina veneen istuimien alle.

Vesiklosetti vai kuivakäymälä?
Leirisaarella ei ole vesijohtoverkostoa eikä siis kotoa tuttua "vesivessaa". Saarella asiat hoidetaan PuuCeessä (PC) eli kuivakäymälässä. Jokaisen käynnin jälkeen PC:n luukkuun laitetaan kauhalla kariketta vieressä olevasta säkistä. Karikkeen avulla mm. hajuhaitat pienevät ja asiointi käymälässä on miellyttävämpää. Jokaisen käynnin jälkeen on muistettava huuhdella kädet vedellä tai puhdistavaalla geelillä. Käymälöiden tyhjennyksestä ja jätehuollosta vastaa ulkopuolinen urakoitsija. Leirin ohjaajat vastaavat käymälän päivittäisestä siivouksesta.

Pitääkö punkkeja pelätä?
Leirisaarella on todennäköisyys törmätä ruohikossa eläviin punkkeihin, varsinkin kun kesällä ollaan lyhytlahkeisissa housuissa ja ilman pitkävartisia saappaita. Siksi leirit järjestävät päivittäin punkkitarkastuksia. Mikäli punkki havaitaan, täytyy se poistaa välittömästi tautivaaran välttämiseksi apteekista saatavilla punkkipihdeillä. Poisto on nopea ja kivuton toimenpide. Punkkipihtejä on leirien ensiapupakkauksissa sekä saaren henkilökunnalla. Kun punkki on irrotettu, ei jatkotoimenpiteitä tarvita. Mikäli lapsesta löytyy punkki, hänelle annetaan kotiinviemisiksi punkkilomake josta selviää punkin löytymispaikka.